ceturtdiena, 2016. gada 6. oktobris

RAGANAS MITINĀS ŠEIT


No 3.oktobra līdz 31.oktobrim Smiltenes novada bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļas telpās  var apskatīt Sarmītes Kairišas raganu kolekcijas izstādi “Raganas mitinās šeit”.
Sarmīte Kairiša dzimusi mūsu pusē pie Gaujas, netālu no Zīles. Šobrīd dzīvo Limbažos un nu jau trīspadsmito gadu strādā Limbažu teātrī par tehnisko darbinieci. Šī ir kolekcijas trešā izstāde.
S.Kairiša stāsta: “Ja biju bēdīga vai aizdomājusies, meita teica, ka esmu tā savilkusi seju, ka izskatos pēc raganas. Apmēram pirms desmit gadiem viņa man no Vācijas atveda suvenīru – raganu. Tā ir kolekcijas pirmā raganiņa. Man iepatikās, un tā, braucot ekskursijās, mājās vedu raganas. Reiz Slovākijā suvenīru veikalā nejauši uzgrūdos plauktam. Kāda raganiņa sāka histēriski smieties. Sabijos un nokaunējos. Līdz tam nezināju, ka raganas smejas. Toreiz tieši to raganu arī nopirku. Mans uzskats ir, ka raganas ir tās gudrās zāļu sievas, kas palīdz cilvēkiem. Tāpēc ekspozīcijā ir arī zāļu pudelītes. Pērku tikai labestīgās raganas.”
Kolekcijā ir 146 raganas, kas atvestas no Īrijas, Vācijas, Slovākijas, Slovēnijas, Polijas, arī dažas pašu veidotas. Bibliotēkā apskatāmas 40 no tām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru